Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olan internet üzerinden alışverişlerde 14 gün içerisinde sebepsiz yere cayma hakkı kullanılabiliyor ve satın alınan ürün kargo ile iade edilebiliyor. Ancak Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile bizlere verilmiş olan bu hakkın kullanılamayacağı haller yani istisnaları var mıdır? Yazımızda tüm detaylara değineceğiz.

Bilindiği üzere internet üzerinden yapılan alışverişlerde teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkımızı kullanabiliriz. Daha doğrusu internet üzerinden satın aldığımız bir ürünü 14 gün içerisinde sebepsiz yere satıcıya iade edebiliriz.

Cayma hakkının nasıl kullanılacağı ve daha fazlası için aşağıda paylaşılan ve sitemizin en çok okunan yazılarından biri olan yazımıza tıklayabilirsiniz.

Mağazadan ve İnternet Üzerinden Alınan Ürünlerün İadesi ve Cayma Hakkı

Peki yukarıda özetlenen ve yukarıda paylaşılan yazıda detaylıca belirtilen bu cayma hakkının kullanılamayacağı haller var mıdır?

Bu soruya cevabımız EVET

Hangi Sözleşmelerde Cayma Hakkı Kullanılamaz? Cayma Hakkının İstisnaları Nelerdir?

Bu sorunun cevabı Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin 15. Maddesinde açık bir şekilde belirtiliyor. Buna göre;

a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

Örneğin ziynet altın, gümüş ve benzeri

b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.

Örneğin isminiz yazılı bir bileklik

c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.

Örneğin çabuk bozulabilecek bir gıda ürünü

ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.

d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.

e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.

f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.

g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.

ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin sözleşmeler.

h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

Yukarıda bahsedilen durumlarda tüketici sebepsiz malın tesliminden itibaren 14 gün içerisinde kullanabileceği cayma hakkını kullanamaz ve malı sebepsiz yere iade edemez.

Bu bahsedilen istisnaları satıcılar Mesafeli Satış sözleşmelerinde ve Ön Bilgilendirme Forumlarında detaylıca müşteriye sunmaları gerekmektedir. Bu bakımdan yukarıda bahsedilen yönetmelikte sayılan cayma hakkı kullanımı istisnaları bu şekilde tüketiciye bildirilmiş ise hukuken geçerlidir.

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun İçin Tıklayınız

Mağazadan ve İnternet Üzerinden Alınan Ürünlerde Firmaların Tüketiciye Tanıdıkları İade Süreleri ve iade Şartları