Yaklaşmakta olan yaz aylarında yaşanacak sıcaklar hepimizi etkilemektedir. Devlet memurlarının belirli kıyafet şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Ancak Yaz ayları için bir istisna getirilmiştir. “Yaz uygulaması”. 2019 yılında yaz uygulaması hangi gün başlayacaktır. Yazımızda bu konuya değineceğiz.

Devlet Memurları için 2020 yaz uygulaması;

Başlama Tarihi: 15 Mayıs 2020 CUMA günü

Bitiş Tarihi: 15 Eylül 2020

Peki Yaz uygulaması Nedir?

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan devlet memurlarının takım elbise giyme, kravat takma benzeri zorunlulukları bulunmaktadır. Ancak yaz aylarında sıcaklıkların bunaltıcı düzeylere yükselmesi nedeniyle bu zorunluluklara bazı istisnalar getirilmiştir. Bu uygulamaya yaz uygulaması denilmektedir.

Yaz uygulamasında memurlara tanınan istisnalar nelerdir?

15 Mayıs – 15 Eylül tarihleri arasında makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılmasıdır. Bahsedilen tarihlerde memurların ceket giyme ve kravat takma zorunlulukları ortadan kaldırılmış olup ayrıca kısa kollu gömlek giymelerine de imkan tanınmaktadır.

Yaz Uygulaması Mevzuat Dayanağı Nedir?

Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 11. Maddesi: Yaz döneminde personelin kılık, kıyafeti 15 Mayıs – 15 Eylül tarihleri arasında uygulanır. Yaz kıyafetleriyle ilgili hususlar bakanlık merkez teşkilatında ilgili Bakanlarca; illerde, yapılan hizmetin mahiyeti ve çalışılan yerin iklim ve coğrafik özellikleri göz önünde tutularak Valilerce tespit edilir.

[su_button url=”http://www.selfhukuk.com/wp-content/uploads/2018/04/kılık-kıyafet-yönetmeliği.pdf” target=”blank” style=”bubbles” background=”#779bfb” size=”11″ icon=”icon: bank” text_shadow=”0px 0px 0px #82f3fc”]İlgili Yönetmelik İçin (PDF) Tıklayınız[/su_button]

-2007/14 Sayılı Başbakanlık Genelgesi:

Hava sıcaklıkları ile ilgili tahminler dikkate alınarak; sıcaklıkların bunaltıcı düzeylere yükselmesi nedeniyle çalışma koşullarında oluşabilecek olumsuzlukların giderilmesi, hava şartlarından kaynaklanabilecek verimlilik azalışının önlenmesi ve küresel ısınma etkilerinin azaltılması amacıyla Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte belirtilen hususlar da dikkate alınarak bakanlıklar ve valiliklerce;

  1. Bölgelerin iklimi ve çalışma ortamları dikkate alınarak, 15 Mayıs – 15 Eylül tarihleri arasında makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılması,
  2. Önemli miktarlarda elektrik tüketimine neden olan klimaların 22-24 dereceye ayarlanması, hususlarında gereken tedbirler alınacaktır.

İlgili Genelge İçin Aşağıdaki Linke Tıklayınız

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/05/20070526-9.htm