Hepimiz Bankalar ile kredi kartı üyelik aidatları, banka hesap işletim ücretleri veya kredi masrafları gibi sebeplerden ötürü en az bir kez münakaşa yaşamışızdır. Peki bankaların haksız uygulamalarına karşı nereye ve nasıl bir başvuruda bulunulmalı? E-Devlet Sistemi üzerinden başvuru mümkün müdür? Yazımız bu konuya ilişkin bir rehber niteliğindedir.

            Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Nedir?

Bankalar ile bankacılık hizmetlerine ilişkin (mevduat hesapları, tüketici kredileri, kartlar, vb) yaşanan uyuşmazlıklarda 2.743,00 TL (2017 yılı için) tutarına kadar olan uyuşmazlıklara Bireysel Müşteri Hakem Heyeti yetkilidir. Bu Heyet Türkiye Bankalar Birliği (TBB) içerisinde kurulmuştur. Heyet bankalar ile müşterileri arasındaki anlaşmazlıkları adaletli bir şekilde çözmekle yükümlüdür. Hakem Heyetinin faaliyetleri bireysel bankacılık işlemlerini kapsar ve sadece gerçek kişi başvuruları değerlendirmeye alınır.

Bankalar ile yaşanan uyuşmazlıklarda ilk ne yapılmalıdır?

Bankalar ile yaşanan uyuşmazlıklarda ilk olarak bankanıza yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. Bankadan yazılı cevap aldıktan sonra veya 30 gün içerisinde cevap alamadığınız takdirde (Kredi Kartları için 20 gün) uyuşmazlıkla ilgili olarak Bireysel Müşteri Hakem Heyetine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. En fazla 2 yıl öncesi gerçekleşen olaylar ile ilgili Bireysel Müşteri Hakem Heyetine başvuruda bulunabilirsiniz.

Bireysel Müşteri Hakem Heyetine İnternet üzerinden E-Devlet Sistemi aracılığı ile başvuru yapılabilir mi? Nasıl?

Bireysel Müşteri Hakem Heyetine İnternet üzerinden E-Devlet Sistemi aracılığı ile başvuru YAPILABİLMEKTEDİR.

            Nasıl başvuru yapacağımızı resimler üzerinden detaylıca aşağıda açıklayacağız:

1-) www.turkiye.gov.tr adresine tıklıyoruz. Açılan sayfada Sağ üst köşeden sisteme giriş e tıklıyoruz

2-) Açılan pencereye TC kimlik numaramızı ve e-devlet şifremizi yazıyoruz. Eğer e-devlet şifremiz yoksa veya unutmuş ise en yakın PTT şubesine e-devlet şifresi almak için başvuru yapıyoruz. Bu bilgileri girdikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi sisteme giriş yap butonuna tıklıyoruz.

3-)Açılan ekranda aşağıdaki resimde gösterildiği gibi sol üst köşede işaretlenen E hizmetler butonuna tıklıyoruz.

4-)Listeden T harfine gelip aşağıdaki resimde görülen Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine tıklıyoruz.

5-)Açılan ekranda aşağıda görüldüğü gibi Yeni Başvuru butonuna tıklıyoruz.

6-)Yine açılan ekranda tamam butonuna tıklıyoruz.

7-)Açılan ekranda yukarıdakileri okudum kutucuğunu tıklıyoruz ve devam a basıyoruz.

😎Açılan ekranda başvuru durumuna ilişkin bilgileri tıkladıktan sonra devam butonun tıklıyoruz.

9-)Akabinde açılan ekranda iletişim bilgilerimizi onaylıyoruz. Bu ekranın resmini koymadım. Otomatik dolduruyor sistem.

10-)Açılan ekranda Bankamızı listeden seçiyoruz ve Bankaya Başvurdunuz mu kutucuğunu evet olarak işaretliyoruz. Cevap alma durumumuza göre alt kutucuğu işaretliyoruz. Akabinde Başvuru sebebinizi özet olarak ilk kutucuğa yazıyoruz. Burada olayı anlatıyoruz. İkinci kutucuğa ise isteğimizi yazıyoruz.

Örneğin

İlk kutucuğa …. Bankası tarafından …. Tarihinde kredi kartı aidatı kesilmiş Bankaya …. Tarihinde başvurulmuş ancak olumsuz cevap alınmış…. Benzeri şekilde olayı anlatıyoruz.

İkinci kutucuğa ise …. Tarihinde haksız yere yapılan …… kesintinin tarafıma iade edilmesi benzeri tabirler ile talebimizi belirtiyoruz.

11-) Daha sonraki ekranda belge eklemesi gerçekleştireceğiz.

Bu belgeleri başvuru yapmadan önce hazırlamayı unutmayın. Tarayıcıdan taratmanız gerekmektedir. Her biri 1 MB boyutunu geçmemelidir.

-Bankanızdan temin edeceğiniz yazılı yanıt

-Var ise başvuru teyit belgesi

-Bankaya gönderdiğiniz başvuru dilekçesi

-Başvuruya konu işlemi gösterir belge(Örneğin hesap özeti, kredi kartı ekstresi gibi)

12-)Daha sonra ön izleme yaptıktan sonra başvurunuzu onaylıyorsunuz. Başvuru yaptıktan sonra değişiklik gerçekleşmemektedir.

Başvurunuzu https://www.tbb.org.tr/net/anket/index.aspx adresinden takip edebilirisiniz.

 

[su_button url=”http://www.selfhukuk.com/kredi-karti-aidati-yasal-mi-kredi-karti-aidati-odemek-zorunda-miyim-tuketici-haklari-neler/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#de6b50″ size=”13″ icon=”icon: credit-card” text_shadow=”0px 0px 0px #e7fc82″]KREDİ KARTI AİDATI YASAL MI?[/su_button]