Yazımızda hepimizin hayatında bir kez yaşadığı veya yaşama ihtimali olabilecek etiket fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması durumunda hangi fiyatın geçerli olacağı konusunu sizler ile paylaşacağız.

Bir süpermarkette veya bir ayakkabı mağazasında gezinirken bir ürünü beğendik ve etiketteki fiyat bizlere uygun geldi, ancak kasaya gittiğimizde fiyatın farklı olduğunu gördük, bu durumda hangi fiyat geçerlidir? Tüketiciler ne yapmalıdır?

Böyle bir durum karşısında kasiyerler, mağaza satış elemanları veya mağaza sahipleri bizlere asıl geçerli fiyatın kasa fiyatı olduğunu belirteceklerdir.

Ancak durum böyle değildir.

Böyle bir durum ile karşı karşıya gelindiğinde tüketicinin lehine olan yani tükeci yararına olan fiyat geçerlidir.

Örneğin bir ayakkabı beğendik ve üzerinde 60 TL yazıyor, fiyat çok uygun geldi hemen kasaya gittik ancak kasiyer bize fiyatın güncellenmediği asıl fiyatının 100 TL olduğunu söyledi, işte bu durumda tüketici lehine olan 60 TL fiyat geçerlidir.

Böyle durumlarda mağaza satış elemanları, kasiyerler ve benzerleri etiketi sökmeye veya saklamaya çalışırlar. Bizler böyle bir durumla karşılaştığımızda mümkün ise ilk olarak etiketin resmini çekmeye çalışalım ve etiketin ürün üzerinde kalmasını sağlamalıyız, ayrıca bizleri ikna etmeye çalışan satış görevlilerine ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 54. Maddesinin 2 bendini hatırlatmalıyız:

Fiyat etiketi

MADDE 54-

…….(2) Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.

Ayrıca kanuna göre her üründe bir fiyat etiketi bulunmalı veya fiyatı ve ürün bilgilerini gösteren listelerin görülebilir bir şekilde asılması zorunludur.

İlgili Kanun İçin Aşağıdaki Tıklayınız

http://www.selfhukuk.com/wp-content/uploads/2017/01/t%C3%BCketicinin-korunmas%C4%B1-hakk%C4%B1ndaki-kanun.pdf