İş kurmak isteyen ev hanımlarına devlet desteği verildiği yönünde söylentileri hepimiz en az bir kez duymuşuzdur. Hatta bazen haber programlarında “Ev hanımı kendi işini kurdu şimdi şu kadar ton istiridye mantarı üretiyor” benzeri haberler ile de karşılaşmışızdır. Bazıları ise bu işlerde torpil döndüğünü ve size hibe çıkmayacağını iddia eder. Ev hanımlarının veya çalışmayan bayanların çoğu kendi iş fikirlerini hayata geçirmek ister ancak bunu nasıl hayata geçireceğini bilmedikleri için bu girişimler hep başlangıç aşamasına geçemeden kalır. Bu sefer farklı olarak yazımızda sizlere mevzuat, kanun ve yönetmelik benzeri dayanaklardan bahsetmeyeceğiz. Yazımızda sizlere Girişimcilik Destek Programına neden başvurmanız gerektiğini ve nasıl başvuracağınızı anlatacağız.

Devlet desteklerinde torpil dönüyor mu? Bana kredi çıkar mı? Benim Projem Kabul Edilir mi? Zaten Bize Çıkmaz!!!

Sizlerden tüm bu olumsuz soruları ve ön yargılı cümleleri bir kenara bırakmanızı istiyorum. Kanun, yönetmelik, tebliğ benzeri mevzuat hükümlerini de bir kenara koyun. Şimdi gelelim KOSGEB tarafından verilen “YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ” konusuna,

“Bir yenilik yaptığınızda, insanların size deli gözüyle bakmasına hazırlıklı olun.” “Larry Ellison”

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI VE KOSGEB

Bildiğimiz üzere KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla girişimci destek programını sürdürmektedir.

YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ

Bu program kapsamında KOSGEB yeni girişimcilere 50.000 TL ye kadar olan yatırımlarına geri ödemesiz destek yani hibe sağlamaktadır. Ancak baştan söyleyelim bu KOSGEB’in size geri ödemesiz 50.000 TL vereceği anlamına  gelmiyor. Ayrıca geri ödemeli olarak ta sizlere 100.000 TL destek sağlıyor. Aşağıdaki tabloda KOSGEB Yeni girişimci desteğinin ne kadar verildiğini ve koşullarını görebilirsiniz.

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere Kadın Girişimcilere biraz ayrıcalık tanınmış.

Bu konuyu sizlere şöyle anlatıyım. Mesela 1. Bölgeden bu destekten yararlanan bir erkek girişimci destek almaya hak kazandığı zaman yapmış olduğu 50.000 TL tutarındaki harcama için 30.000 TL tutarında geri ödemesiz hibe alabilecekken aynı şartlarda bir bayan girişimci bu harcamalar için 40.000 TL tutarında hibe alabilecek ve bu şartlardan 10.000 TL daha fazla devletten hibe, yardım alabilecektir. Çünkü yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere kadın girişimcilere yapmış oldukları maliyetlerin %80 i hibe olarak verilirken erkek girişimcilere bu tutar % 60 olarak belirlenmiştir.

3,4,5 ve 6 bölgelerde durum biraz daha farklılaşıyor ve kadın girişimciler yapmış oldukları harcamaların %90 nı kadar devletten geri ödemesiz hibe alabiliyor. Buda 50.000 lira için 45.000 TL gibi bir rakama tekbül ediyor.

Sizleri daha fazla sıkmadan bu desteği alabilmeniz için ne yapmanız gerektiğini, daha doğrusu nereden başlamanız gerektiğini anlatacağım.

Şunu asla unutmayın:  “BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISIDIR”

Yeni Girişimci Desteğine Başvurabilmeniz İçin olmazsa olmaz şartınız uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlamanızdır.

Peki gelelim konuyu aydınlatıcı  sorulara ve cevaplara,

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Nedir?

Ülkede girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması genel hedefine uygun olarak; girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla KOSGEB ile paydaş kurum/kuruluşların işbirliği ile düzenlenir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Ücretli mi?

Kesinlik le HAYIR, tamamen ücretsiz bir eğitim ve hatta üstüne eğitime katılanlara para verenler bile bulunmakta[wp-svg-icons icon=”wink-2″ wrap=”i”]

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri Nerelerden Verilmektedir?

Bu sorunun cevabı başvuracağınız illere göre farklılık göstermektedir. Başvuru için sizlere 2 resmi kurumun güncel eğitim duyurularını paylaşacağım.

1 KOSGEB Güncel Eğitim Duyuruları

http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste

2 İŞKUR Güncel Eğitim Duyuruları

https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx?ProgramTur=5

Peki Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Aldıktan Sonra Devletten Destek Alamazsam Ne Kaybederim?

Bana göre hiçbir şey kaybetmezsiniz, aksine kazançlı çıkarsınız.

Nasıl mı?

Bu eğitim sonunda girişimcilik konusunda deneyim kazanırsınız ve bir adet katılımcı sertifikası almaya hak kazanırsınız. Başvurularınızı işkur üzerinden yapıp İşkur üzerinden eğitim alanlar ise günlük olarak 20,00 TL almaya hak kazanır. Yani eğitimin ücretsiz sunulduğu gibi birde üstüne İŞKUR dan günlük 20,00 TL cep harçlığı alırsınız. Bunların hiçbiri sizi memnun etmez ise en fazla 2 veya 3 hafta eğitim ile zamanınızı harcamış olursunuz.

Ancak aldığınız eğitim sonrası destek programına başvurunuz kabul edilir ise hayallerinize kavuşma fırsatına çok yaklaşmış olursunuz.

“Yeni bir fikre sahip olan birisi, fikir başarılı olana kadar kaçıktır.” “Mark Twain.”

İşkur’ a online olarak abone olup iş ve meslek danışmanlığından eğitim için randevu talep edebilirsiniz.

https://esube.iskur.gov.tr/

Gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Jack Ma, Alibaba gurubun sahibi çinli bir milyarder. Bünyesinde Aliexpress gibi bir çok e ticaret alışveriş sitesini barındıran Alibaba grubun serveti ile dünyanın sayılı iş adamlarından bir tanesi haline geldi.

Jack Ma Harvard Üniversitesi tarafından tam 10 kez reddedildi. Başvurduğu 30 işten red cevabı aldı. Kentucky Fried Chicken’a Çin’de 25 başvuru yapıldı, 24 kişi işe alındı tek işe alınmayan Jack Ma’ydı.

“Delilik iyidir. Biz deliyiz ama aptal değiliz”“Herkes benim fikirlerime katılsaydı zaten şansım olmazdı”. “Jack Ma”

İlgilenenler İçin Kosgeb tarafından hazırlanan Girişimcilik Destek Programı Dökümanı

[su_button url=”http://www.selfhukuk.com/wp-content/uploads/2018/01/girişimcilik-destek-programı.pdf” target=”blank” background=”#48d812″ size=”8″ icon=”icon: briefcase”]Girişimcilik Destek Programı (PDF) Tıklayınız[/su_button]