Home Ofis Yöntemi İle Evde Çalışmak Hakkında Bilinmeyenler, Soru Cevap

Son yıllarda artan internet kullanımı ve buna bağlı olarak gelişen e-ticaret sistemi sonucunda Home Ofis yöntemi ile çalışan küçük ev işletmeleri sayısında ciddi oranda artış gerçekleşmiştir. Yine kargo ve lojistik alanında gerçekleşen büyümeye ve sosyal medyanın hayatımızın her alanına girmesi de ev işletmelerinin sayısının artmasının bir sebebidir. Günümüzde benzeri sebeplere bağlı olarak internet üzerinden ev üretimi ürünlerin satışını gerçekleştiren işletmelerin sayısı artmış, yine ev üretimi olmasa bile Home Ofis olarak çalışan sanal mağaza-dükkanların sayısında ciddi artış gerçekleşmiştir.

Son yıllarda ev fiyatlarında gerçekleşen artışa bağlı olarak kira ücretleri de ciddi oranda artmış ve bu yüzden bu tür küçük işletmeler ile iş hayatına yeni başlayan serbest meslek erbapları(Avukat, mühendis, Serbest muhasebe benzeri) için Home Ofis olarak çalışmak gayet avantajlı bir hale gelmiştir.

Yazımızda Evinin bir bölümünün de Home Office olarak çalışacaklar için vergi ve hukuki yönden soru cevap şeklinde bilgilendirmede bulunulacaktır.

1-)Home Office nedir?

Cevap: Home  Office Ev ofisi anlamına gelmektedir. Kendi Mülkiyetinde veya başka bir aile bireyin mülkiyetinde bulunan bir gayrimenkulün bir bölümünü ticaret yapmak veya serbest meslek faaliyeti sürdürmek için kullanılmasıdır.

2-)Home Ofisin avantajları nelerdir?

Cevap: Home ofisin en büyük ve en önemli avantajı maliyetinin düşük olması, giderlerin az olması ve ekonomik olmasıdır.  Home ofis olarak çalışmaya başlamayı düşünenler kendi evlerinde çalışacakları için ilk olarak kira giderinden kurtulmuş bulunmaktadır. Yine ısı, aydınlanma, internet, telefon ve elektrik gideri gibi temel masrafların azalması ikinci en önemli avantaj olarak sayılabilmektedir. Yine rahat çalışma ortamı ve esnek mesai saatleri de home ofisin avantajları arasında bulunmaktadır.

3-) Home Ofisin dezavantajları nelerdir?

Cevap: Home ofis olarak çalışmak sizi sosyalleşmekten alıkoyar ve yeni insanlar ile tanışmanıza engel olur. İş hayatında profesyonelleşmek isteyenler beliril bir süreden sonra home ofis ile çalışma yönteminden vazgeçmeleri tavsiye edilmektedir. Yani kısaca işleri rayına oturtana kadar home ofis çalışmak mantıklıdır.

4-)Home Ofis olarak kimler çalışmalıdır.

Cevap: Home ofis olarak;

– Kendi ev yapımı ürünlerin internet üzerinden satışını gerçekleştirenler,

-E-ticaret siteleri üzerinden veya kendi kurdukları internet siteleri üzerinden satış gerçekleştiren kişiler

– Sosyal medya üzerinden butik mağaza açanlar(İnstagram, facebook ve benzeri),

-Serbest Meslek Sahipleri(Avukat, Mühendis, Serbest Muhasebeci benzeri)

Ve yukarıdaki tanıma benzer faaliyetlerde bulunanlar home ofis olarak çalışabilirler.

5-)Home ofis olarak çalışmaya karar verdikten sonra ilk aşamada neler yapılmalıdır?

Cevap: Home Ofis olarak çalışmaya karar verdikten sonra ilk olarak evin bir odası veya bir bölümü ofis olarak belirlenmeli ve gerekli ofis malzemeleri temin edilmelidir. (Masa, Sandalye, Bilgisayar, Telefon, ihtiyaç halinde faks makinesi ve benzeri)

Bu malzemeler temin edildikten sonra oturduğunuz ev aile bireylerinden birine aitse onunla kira sözleşmesi yapılmalıdır. Yapılacak kira sözleşmesi üzerinden ev sahibi gelir vergisi ödeyeceği için bu konuda istisna ve muafiyetler iyice araştırılmalı ve kira ücreti mümkün olduğunca düşük gösterilmelidir. Eğer ev kendi adınıza aitse herhangi bir kira sözleşmesine gerek bulunmamaktadır.

Home ofis çalışma yönteminin kuruluş aşamasının son kısmı ise bir muhasebeci ile anlaşmak ve muhasebeci vasıtasıyla Evin bulunduğu vergi dairesine dilekçe vermektir. Vergi dairesi memurları gelir evinizde bulunan ofisi inceledikten sonra 2 adet fatura veya serbest meslek makbuzu temin etmeniz gerekmektedir.

6-)Home ofis çalışma yönteminde neler gider olarak gösterilebilir?

Cevap: Home Ofis olarak çalışacaklarda ikamet edilen ev aile bireylerinden birisinin üstüneyse yapılacak kira sözleşmesi sonrasında belirlenen kira bedelini gider olarak gösterebilirler.

Eğer ev kendilerinin üstüneyse Amortisman bedelinin yarısını gider olarak gösterebilirler.

Ayrıca ödedikleri KDV tutarları için indirim isteyebilirler.

Isıtma, aydınlatma, elektrik, internet, telefon benzeri genel giderlerin yarısını gider olarak gösterebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus aboneliklerin işyeri sahibi üzerine alınmasıdır. Eğer abonelikler home ofis sahibi üzerine ise problem bulunmamaktadır. Ancak abonelikler ev sahibi üzerine ise faturalara otomatik ödeme veya banka kanalı ile ödeme gibi kanıtlayıcı yöntemler kullanılmalıdır.

7-)Home ofis amacı ile kullanılan evi satın alırken çekilen kredinin faizi gider olarak gösterilebilirmi?

Cevap: Bu soruya cevabımız şaşırtıcı bir şekilde EVET olacaktır. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 17/12/2012 tarihli ve 3222 sayılı özelgesine göre;

            Sahip olduğunuz home-ofis cinsinden evinizin bir kısmını aynı zamanda iş yeri olarak kullanacağınızdan bu yere ilişkin ayrılan amortisman tutarının yarısının kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

            Serbest meslek faaliyetinizde kullandığınız gayrimenkulün iktisabı için kullanılan banka kredisi dolayısıyla ödenen faizlerin, gayrimenkulün aktife alındığı hesap dönemi sonuna kadar olan kısmının maliyete intikal ettirilmesi zorunlu olup, sonraki dönemlerde ödenen kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmesi veya doğrudan gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır….”

8-)Serbest Meslek Erbabı Nedir? Hangi Giderleri İndirilebilir?

Cevap: Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtısasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin iş verene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Tahkim işleri dolayısiyle hakemlerin aldıkları ücretler ile kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyetini mütat meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.

Mesleki giderler: Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:

  1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).
  2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatındaki iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (bu primlerin ve aidatın geri alınmamak üzere Türkiye’de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla) ile 27 nci maddede yazılı giyim giderleri.
  3. Mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri (seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla).
  4. Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tâbi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328 inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil).
  5. Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.
  6. Alınan mesleki yayınlar için ödenen bedeller.
  7. Mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedelleri.
  8. Serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar.
  9. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçlar.
  10. Mesleki faaliyetle ilgili olarak kanun, ilam ve mukavelenameye göre ödenen tazminatlar. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar gider olarak indirilemez.

İşte İlgileneler İçin Gelir Vergisi Kanunu[su_button url=”http://www.selfhukuk.com/wp-content/uploads/2017/03/Gelir-Vergisi-Kanunu.pdf” target=”blank” style=”3d” background=”#4f2def” size=”4″]TIKLAYINIZ[/su_button]