4207 sayılı “TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARININ ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ HAKKINDA KANUN” un “Tütün Ürünlerinin Yasaklanması” adlı 2. maddesinin a bendinde Kamu Hizmet Binalarının kapalı alanlarında sigara tüketilemeyeceği belirtilmiş olup aynı kanunun “Cezai Hükümler” başlıklı 5. Maddesinde ilgililer uygulanacak idari ve cezai yaptırımlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Bu yazımızda 2018 yılı için kapalı mekanlarda tütün ürünü tüketme cezasının tutarı, ceza kesecek birimler, cezanın ödeneceği yerler ve cezaya itiraz edilecek yerlere ilişkin kısaca bilgi verildikten sonra kamu kurumlarında kural ihlali durumunda idari para cezası ile birlikte disiplin yaptırımı uygulanıp uygulanamayacağı hususuna ayrıntılı olarak değinilecektir.

A-GENEL BİLGİLER

1- 2018 YILI İÇİN İDARİ PARA CEZASI TUTARI NE KADARDIR?

2018 Yılı için Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, Kamuya ait karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün mamullerinin tüketilmesi idari para cezası tutarı 124 TL’dir.

2- SİGARA İÇME CEZASINI KİM KESER ve NEREYE NASIL ÖDENİR?

Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketenlere ceza ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlisi tarafından kesilecek ve idari para cezası kural olarak mal müdürlüklerine ödenecek yine kamu görevlisinden tahsil şekli aşağıda ayrıntısı açıklanacağı üzere Başbakanlık Genelgesi hükümlerince de tahsil edilebilecektir.

3- SİGARA İÇME CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Sigara içme para cezasına itiraz para cezasının verildiği yerin bağlı olduğu Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılır. İtiraz süresi, sigara içme para cezasının verildiği günden başlamak üzere 15 gündür. Sigara içme idari para cezası itiraz dilekçesinde, ceza tutanağı bilgileri, sigara içme para cezasına esas teşkil eden olgular, itirazı temellendirecek her türlü delil veya bilgi dilekçeye eklenmelidir. İtirazı incelemeye yetkili Sulh Ceza Hakimliği itirazı haklı bulursa idari para cezasını iptal eder.

B-SİGARA YASAĞININ KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA UYGULANMASI

27/05/2008 tarih ve 26888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu kurum ve kuruluşlarına ait yer, araç, bina ve tesislerde tütün ürünü tüketenlere verilecek idari yaptırım kararlarının uygulama usul ve esasları hakkında tebliğde ayrıntılı bir şekilde idari para cezası uygulama, itiraz ve tutanak örnekleri yer almaktadır.

İlgili Genelgeye ulaşmak için tıklayınız

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/05/20080527-9.htm

16/07/2009 tarihli Başbakanlık Genelgesinde ise anılan kanun uygulamasında aksaklığa yer vermemek adına uyulması gerekli kurallar sıralanmıştır.

İlgili Genelgeye ulaşmak için tıklayınız

http://www.tapdk.gov.tr/mevzuat/basbakanlik_genelgeleri/basbakanlik_genelgesi_27290.pdf

Buna göre;

2009 tarihli Başbakanlık Genelgesinin 11. Maddesinde “…Kanuna aykırı davrananlar için öngörülen idari yaptırımlar, başta vali ve kaymakamlar olmak üzere tüm ilgililer tarafından adil ve etkili bir şekilde uygulanarak Kanunun amacına ulaşılması sağlanacaktır. Kanunla kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen memurlar ve kamu görevlileri hakkında mevzuatta yer alan cezai hükümler ve disiplin hükümleri uygulanacaktır…”

Yine 4207 sayılı kanunun 5 Maddesinin 15. Fıkrasında “…Bu Kanunla kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, ceza hukuku sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, tâbi oldukları mevzuatta yer alan disiplin hükümleri uygulanır…” 

Denilmek suretiyle kamu görevlilerin dikkati çekilmiş ve sorumlulukları hatırlatılmıştır.

Sonuç olarak kamu kurumlarında kanunun amacına ulaşabilmesi için işlem yapmakla mükellef görevlilerin görevi ihmalleri halinde cezai ve disiplin yaptırımıyla karşılacağı ilgili Genelge hükmünde açık olduğu,  yine kapalı alanda sigara içen memura para cezasının yanı sıra disiplin cezası verilebileceği düşünülmektedir.