Yazımızda hepimizin aklında ufak da olsa bir soru işareti bırakan konuyu sizler için aydınlatacağız. Örneğin bir mağazadan alışveriş yapıyoruz ve mağaza sahibi bize tavırlarımızdan dolayı gıcık oldu, tipimizi beğenmedi veya sevmediği bir insana benzetti… Böyle bir durumda mağaza sahibi bizlere “sana satılacak malım yok kardeşim”, “git başka yerden alışveriş yap”, “hadi yürü başka kapıya” benzeri bir tutum ile bize mal satmaktan vazgeçebilir mi? Satıcının veya sağlayıcının mal veya hizmet satışından sebepsiz yere imtina etmesini bir başka deyişle satıştan kaçınması konusunu açıklayacağız ve bu durumlarda hangi mercilere başvurulması gerektiğini sizler ile paylaşacağız.

Bir AVM’ de alışveriş yapıyoruz ve bir ayakkabı mağazasına indirimli bir çift ayakkabı gördük raflarda ise bizim istediğimiz numarada ayakkabı mevcut. Mağaza sahibi veya çalışanları bizlere hiçbir sebep sunmadan bu ayakkabıyı size satmıyorum diyebilir mi? Bu soruya cevabımız 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre hayır olacaktır.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre;

“Satıştan kaçınma”

“MADDE 6- (1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz.

(2) Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.”

Hükümleri bulunmaktadır. Bu maddelere göre satıcılar veya hizmet sağlayıcıları geçerli bir sebep ortaya sürmeden tüketicilere satıştan imtina edemez.

Bir Teknoloji mağazasına gittik ve bir fotoğraf makinesini beğendik onu almak istediğimizde satıcı bizlere onu size satarım ancak en az 5 adet almanız gerekir veya onu size satarım ancak bir dizüstü bilgisayar almanız koşulu ile satarım benzeri koşulları bize sunarak satıştan imtina edebilir mi?

Bu soruya cevabımızda HAYIR olacaktır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6 . maddesinin devamına göre;

“…(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başkabir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz….”

Hükmü bulunmaktadır. Bu hükme göre satıcılar bizlere herhangi bir şeyin satılmasını adet, ebat benzeri koşullara bağlayamaz.

Peki satıcılar veya servis sağlayıcıları bu hükümlere uymaz ise ne yapmamız gerekmektedir?

Kanunun 6. Maddesinin devamına göre;

“…(4) Bakanlık ve belediyeler, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir.”

Hükmü bulunmaktadır. Buna göre bu maddede belirtilen hükümlere uymayan satıcı veya hizmet sağlayıcıları Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüklerine ve Belediyelere şikayet edebilirsiniz. Ayrıca bir Tüketici olarak tüm şikâyetlerinizi ALO 175 TÜKETİCİ Danışma Hattına da bildirebilirsiniz.

Kanunda yer almasa ve bağlayıcılığı olmasa da haklarınızı savunabilmeniz  açısından; 

Alışveriş Yaptığınız yer bir AVM bünyesinde ise AVM yönetimine şikâyet edebilirsiniz,

Alışveriş yaptığınız yer büyük bir marka ise markanın genel merkezine gerek yazılı gerekse de mail yoluyla şikâyet edebilirsiniz,

İnternet üzerinden bulunan şikâyet platformlarına şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

Yazımızı yaralı bulduysanız başkalarına da yarar sağlaması bakımından lütfen beğeneniniz ve paylaşınız.